AÇIK TEŞEKKÜR
Samsun Mübadele Derneği tarafından 14. kez düzenlenen Uluslararası Balkan Tarih Kongresinin Samsun ayağı büyük bir katılım ve başarıyla tamamlandı. Bu bilim – kültür – sanat şenliğine katkı sağlayan:
1- Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığına,
2- Milli Savunma Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüklerine,
3- Samsun Büyükşehir, Atakum ve İlkadım Belediye Başkanlıklarına,
4- Bilim Kurulu başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu ve akademik çalışmalara çok değerli katkılarından dolayı Prof. Dr. Mucize Ünlü hocalarımıza,
5- Kongre sekreteryasını aksaksız biçimde yürüten sayın Mehmet Köseoğlu hocamıza,
6- Kongreye katılarak bildiri sunan yerli ve yabancı akademisyen, araştırmacı ve bilim insanlarına,
7- Kongre salonunu ilk oturumdan itibaren dolduran ve hiç boş bırakmayan üyelerimize, kültür ve tarih dostlarına, siyasi parti ve STK temsilcilerine, bürokratlara, misafirlerimize,
8- Kongre için büyük emek veren yönetim kurulu üyelerimize, kongre açılış oturumunu sunan Havanur Süsoy hanımefendiye, Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği korosu ses ve saz sanatçılarına,
9- Kongrede misafirlerimizi ağırlayan Simisso Hotel ve bize mükemmel ev sahipliği yapan Şehit Ömer Halisdemir salonunun kıymetli çalışanlarına,
10- Sponsor kuruluşlara ve maddi destek sağlayanlara, basınımızın değerli mensuplarına, ismini zikretmeyi unuttuklarımıza, derneğimiz ve camiamız adına teşekkür ediyoruz.
Saraybosna’da yapılacak kongrenin ikinci ayağında görüşmek dileğiyle!
Yönetim Kurulu

Uluslararası Balkan tarih Kongreleri, Samsun Mübadele Derneği tarafından, Balkan coğrafyasındaki kadim tarihi, kültürü ve medeniyeti bilimsel metotlarla gündemde tutmak, akademisyenlerin çalışmalarını kamuoyuyla buluşmasını sağlamak ve bu konudaki literatüre katkı sağlamak maksadıyla her yıl geleneksel olarak düzenleniyor. Samsun Mübadele Derneği tarafından 14. kez düzenlenen Uluslararası Balkan Tarih Kongresinin Samsun ayağı büyük bir katılım ve başarıyla tamamlandı.

12. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi

Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Şehit Ömer Halisdemir Salonu’nda gerçekleştirilen kongrede, özellikle son iki yüzyılda önemli siyasi ve sosyal olaylara sahne olan Balkanlar’ın tarihi çok yönlü olarak ele alındı. Yurt içinden ve yurt dışından kongreye katılan yaklaşık 50 bilim insanı, bölgede yaşanan milliyetçilik hareketleri, mübadele ve göç olayları, diğer ülkelerin bölgeye yönelik dış politikaları gibi konularda değerlendirmelerde bulundu. Çeşitli isyan, savaş, göç olayları sonucunda önemli siyasi ve sosyal dönüşümler geçiren bölgedeki Osmanlı mirası da kongrede ele alınan konular arasında bulunuyor.

Karadeniz Rumeli dernekleri federasyonu, Türk Tarih Kurumu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilkadım Belediyesi ve Samsun Mübadele Derneğinin ortaklaşa düzenlediği 12. Uluslararası Balkan tarihi kongresine katılımcı akademisyenler 01.12.2018 tarihleri itibariyle tebliğlerini sundular.
1 Aralık cumartesi günü yapılan 12. ULUSLARARASI BALKAN TARİHİ KONGERESİ (12TH INTERNATIONAL BALKAN HISTORY CONGRESS) Kongre Yürütücüsü Profesör Dr. Bünyamin KOCAOĞLU’NUN açılış konuşması ile başladı.
Daha sonra; Osmanlı Akıncı beyi Gazi Evrenosoğlu’nun torunu BOZOK EVRENOSOGLU, GAGAVUZYA adına SERGHEHİ KOPUZCU, Yunanistan DEB Partisi onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, MHP KOCAELİ Milletvekili Saffet Sancaklı, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan TOK, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, MHP Önceki Dönem Milletvekili Hüseyin EDİS, Karadeniz Rumeli dernekleri federasyonu Başkanı Kemalettin ALTINSOY, Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Yanık kısa konuşma yaptılar.

11. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi

Türk Tarih Kurumu (Turkish History Association), Ondokuz Mayıs Üniversitesi, SOTOD (Studies of the Ottoman Domain), Samsun Büyükşehir Belediyesi, İlkadım Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu (Black-Sea Balkan Non Governmental Organizations), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Samsun Mübadele Derneği (Samsun Ex-Change Migration Office)’nin düzenlediği; XI. ULUSLARARASI BALKAN TARİHİ KONGRESİ / XI. INTERNATIONAL BALKAN HISTORY CONGRESS 2-3 Aralık 2017 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halis Demir Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kongreden önce; Selanik ve Göç Yağlı Boya Sergisi 19. Yüzyıl Osmanlı Karadenizi’nde Denizcilik ve Deniz Vasıtaları Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ile başladı. Kongrede açılış konuşması yapan KARDEF Başkanı Kemalettin Altınsoy, “Geçmişini unutan ve kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaramayan milletler ve toplumlar başka kültürlerin etkisine girerek kendini kültürlerini kaybedecek, kültürsüz kalmaya mahkum olacaklardır. Bu anlamda biz kendi kültür ve tarihimize; Balkanlardan getirdiğimiz kendi kültürel varlığımıza sahip çıktıkça güçlü oluruz. Bunun için kültürümüzü yaşatmak için sosyal ve kültürel faaliyetlere önem veriyoruz” dedi.

Gölle Bayramı – Mayıs 2016

Samsun Mübadele Derneği tarafından organize edilen ve İlkadım Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen etkinlik, 28-29 Mayıs tarihleri arasında Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlendi.
1. Gölle Bayramı’nda  pişirilen gölleler ve boyanmış yumurtalar vatandaşlara dağıtıldı.
Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Kınay Yanık, “Bayramın Samsun Mübadele Derneği olarak ilkini düzenledik.
Gölle, haşlanmış mısır demek. Haşlanmış tahıl, buğdaydır.
Bunlar 600 yıllık Rumeli’den süregelen bir geleneğimizdir. Bunu yaşatmak istiyoruz. Çocuklarımıza da bunu aktarmak için böyle bir etkinlik düzenledik. Bu etkinliğe de birçok firma ve kurum destek verdi.
Yaklaşık 23 tane standımız var. Onun dışında haşlanmış mısır, renkli yumurtalarımız var.
Samsun halkını da davet ettik” dedi.
Kurutulmuş mısırın haşlanarak yapılan bir tür atıştırmalık olan gölle, Rumeli Türk kültüründe bereketin sembolü sayılırken, bahar aylarında özellikle Hıdrellez kutlamalarında bir tür mahalli şölen olarak da 600 yıldır sürdürülen gelenekte, stantları ziyaret eden vatandaşlar göllerin tadına baktı.

9. Uluslararası Mübadele ve Balkan Kültürleri Araştırma Kongresi – 2016

Samsun Mübadele Derneği’nce organize edilen Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırma Kongresi’ne Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’den 30 akademisyen, gazeteci, Siyasetci, Milletvekili, Bakan ve Siyasi Parti Genel Başkanı katılacak.

Samsun’da 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırma Kongresi, 5-6 Aralık’ta Başbakanlık, TİKA, Samsun Büyükşehir Belediyesi, İlkadım Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Samsun’daki Mübadil Köy Dernekleri Çanakçı Köyü Derneği, Kerpiçli Köyü Derneği, Asarağaç Köyü Derneği, Devgeriş Köyü Derneği’nin katkı ve destekleri ile Serra Otel’de yapıldı..

    Merhaba

    Kendi metninizi eklemek için buraya tıklayınız

    Kendi metninizi eklemek için buraya tıklayınız